Ontkenningsfase

 

Vanuit ongeloof kan het zijn dat je jezelf voor houdt dat dit maar een bevlieging is van je ex. Bv door een midlifecrisis of overspannenheid. Ontkenning kan gezien worden als een manier om jezelf te beschermen omdat je de realiteit simpelweg op dat moment niet aan kunt. Vaak wordt er gedaan alsof er niets aan de hand is.

Moeilijke gesprekken worden ontweken. Hoe eerder je uit de ontkenningsfase komt, hoe beter. Je zal pas dan kunnen beginnen helen. Aan het einde van deze fase zal je merken dat je op zoek begint te gaan naar de ‘oorzaak, de waarheid of de schuldige’.

Het is belangrijk om uit deze ontkenningsfase te geraken en in de boosheidsfase te komen. Één van de belangrijkste redenen waarom iemand nog in de ontkenningsfase zit, is omdat je eigenlijk weet dat je je ex volledig zal moeten loslaten en dat doet pijn. Je wilt geen pijn meemaken, je wilt in de comfortzone blijven en dus contact blijven houden met je ex.

Maar ik zou toch echt aanraden om deze knoop eindelijk door te hakken: zo weinig mogelijk contact hebben met je ex en grenzen stellen is cruciaal voor jouw helingsproces.