Huilen

In deze ‘rehab-fase’ zal je merken dat je je absoluut miserabel voelt. Het is het beste om dit dag per dag te bekijken. Er zal in de nabije toekomst een dag komen waarop je denkt: ‘Vandaag heb ik niet gehuild.’ Je gaat steeds minder gevoelens van verdriet ervaren. Maar je moet het wel tijd geven.

Je brein wil niet uit de comfortzone komen want buiten de comfortzone ligt pijn en verdriet.

Als je verdriet voelt opkomen, probeer jezelf dan niet af te leiden en het verdriet op te kroppen. Het is pijnlijk om een goede huilbui te doorstaan. Je voelt je maag samenkrampen en je kan hoofdpijn krijgen van het huilen. Toch zal je dit moeten doorgaan, het helpt echt om je emoties los te laten.

Je brein denkt: ‘Ik wil niet huilen want huilen is pijnlijk en stom.’ Maar als je niet huilt, zal je deze pijn niet kunnen verwerken en zal deze zich op een later moment manifesteren en zelfs invloed hebben op al je latere relaties. Dan wordt je pijn een vorm van trauma.

Het kan zelfs zijn dat de pijn in je lijf blijft zitten. Je gaat je moe voelen en je krijgt last van allerlei fysieke ongemakken. Als je emotionele pijn niet durft te voelen, gaat dit uiteindelijk ten koste van je levenslust. Er komt dan een soort van scheiding tussen hoe het is en hoe het volgens je hoofd zou moeten zijn. Als dit een lange tijd aanhoudt, kan dit tot een depressie leiden. Emoties zijn een uiting van wie je bent, jouw grenzen, jouw verlangens. Het zijn signalen die jouw ik je geeft zodat jij weet hoe het ervoor staat. Emoties ervaren als oké is een eerste stap.

Weggestopte pijn uit zich als chronische buikklachten, hoofdpijn, een verkrampte arm, slappe benen, koude voeten of handen, een vermoeide onderrug, zwaarte op je schouders, een stijve nek,… Op al die plekken kan jouw levensenergie niet stromen. Je bent afgesneden van jezelf.

Als je voelt dat je moet huilen, HUIL DAN.

Als je overdag niet met je gevoelens van pijn om gaat, kan het ook zijn dat ze ‘s nachts naar boven komen in je dromen. Dan ga je dromen over je ex en als je dan wakker wordt dan is de pijn nog eens extra scherp. De ochtenden kunnen vaak lastig zijn, omdat je de eerste paar seconden van je dag nog niet echt beseft hoe je leven er nu uit ziet. Het besef komt dan soms als een mokerslag. Geen zorgen, de ochtenden gaan mooier worden naarmate de tijd vordert. Je zal snel wennen aan je nieuwe leven.

We leven in een maatschappij waarin we leren onszelf van ons verdriet af te leiden, ons te verdoven of het weg te stoppen. In onze cultuur van ‘niet aanstellen’ respecteren we vaak niet dat emoties een levensloop hebben en dat ze de kans moeten krijgen om te worden gevoeld en verwerkt. Het helingsproces begint als we onze emoties aan durven gaan, en dat kan enkel als je stil blijft staan bij het ongemakkelijke gevoel. Als vrouwen worden we opgevoed om een goede echtgenote, moeder en vriendin te worden. Het is de bedoeling dat we ons tot ‘zorgzame vrouwen’ transformeren. Hier hangt echter ook aan vast dat je je eigen emoties niet onder ogen ziet, omdat je altijd te druk bezig bent om voor andere mensen te zorgen. Dit is dus een soort van beschermingsmechanisme van ons brein. Het is geen gezonde vorm van zorgen, maar het zorgt ervoor dat je je eigen ongemakkelijke gevoelens niet moet ontrafelen. Maar je moet je gevoelens juist voelen om ze te kunnen verwerken.

Hierbij is aandacht voor het fysieke noodzakelijk. Je wil het niet voelen, maar je kan er niet om heen. Voel de buikpijn. Voel de hoofdpijn. Voel de tranen opdrogen. Je kan het aan. Je bent een sterke vrouw. Als je een tijd gehuild hebt kan je daarna weer een beetje verder met je leven.

Het is geen goed idee om emoties in een doosje te steken en dat doosje vervolgens in een grotere doos in een zolderkamer van je brein weg te stoppen. Want dat doosje gaat in een latere relatie terug openen in de vorm van een trauma of het doosje gaat open en je gaat je maandenlang slecht gezind gedragen tegen iedereen die je probeert te helpen. Je gaat jezelf dan nog veel langer veel slechter voelen. Dus beter nu een huilbui trotseren. The only way is up baby.