Emotionele rollercoaster beheersen

 

Een relatiebreuk neemt heel erg veel ups en downs met zich mee. Het voelt alsof je op een emotionele rollercoaster zit. Soms wil je heel de dag huilen, daarna voel je je precies weer ietsje beter, en dan komt ineens de pijn terug. Het kan echt een enorme uitdaging zijn om deze intense emoties te beleven.

We zijn vaak niet trots op onze wanhopige staat op het moment vlak na de break-up, maar het hoort erbij. Je hebt eigenlijk een obsessieve verslaving die een paar weken kan duren. In deze fase ga je ook overmatig analyseren en piekeren over het gedrag van je ex en over het verleden. Dit is niet constructief, omdat je je geluk dan eigenlijk overgeeft aan je ex en omdat je het verleden niet kan veranderen.

Piekeren over het verleden zorgt er ook voor dat je weg gaat uit het hier en nu en uit je belevingswereld. Het terugverlangen naar hetgeen er was, is een verslavingsachtige impuls. Het is ook een manier van jouw brein om zich te beschermen tegen het hier en nu. Als je steeds terugdenkt aan het verleden, dan zorgt dit beschermingsmechanisme ervoor dat je de realiteit van vandaag nog niet onder ogen moet komen. Als je wil dat je verwerkingsproces in gang schiet, moet je de realiteit onder ogen komen en beginnen met afkicken.

Tips om te beginnen met afkicken:

  • Verwijder aandenkens

Weg met de foto’s, de knuffels, de decoratie, de koffiekom,… Alles wat je van je ex hebt gekregen stop je in een grote doos ergens ver achter in de kast. Aandenkens aan gelukkige momenten kunnen een trigger zijn. Doe zoveel mogelijk rotzooi weg, zodat er ruimte komt voor nieuwe dingen. Het kan ook helpen om je huis of appartement anders in te richten door bv wat meubels te verplaatsen.

  • Geen social media

Als je in de afkick-fase bent wil je nog graag contact met je ex en je wilt ook weten wat hij aan het doen is. Als je een prikkel krijgt om zijn social media te checken, weersta dan dat gevoel en ga jezelf afleiden door iets anders te doen. Na een kwartiertje is dat gevoel voorbij. Als je ooit sigaretten gerookt hebt en dan bent gestopt, dan ben je waarschijnlijk gewaar geworden dat de drang naar nicotine ook na 15 min. afneemt als je iets anders gaat doen.

  • Muziek luisteren

Er zijn veel leuke break-up playlists op Spotify (waaronder die van mezelf, deze vind je onder erica.oostvogels – break up playlist)