Controle cirkel

 

Gelukkig zijn begint van binnenuit en heeft weinig te maken met externe factoren zoals een andere persoon, je carrière, je salaris, je woonplaats,… Oké, ik snap heus wel dat het gemakkelijker is om gelukkig te zijn als je ergens woont waar de boel niet om de zoveel tijd overstroomt. Ik leid zelf ook niet echt een verlicht leven waarin ik me nooit druk maak om externe factoren, maar ik streef er wel naar om geluk te vinden in mezelf. Ik werk er aan om naar binnen te kijken als ik op zoek ben naar liefde, vreugde en kalmte en ik hoop dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Dat is voor mij echte innerlijke rust. De rest ligt niet binnen mijn ‘circle of control’.

Er zijn bepaalde zaken die wel binnen jouw controle gebied liggen. Het zijn dingen die een invloed hebben op jouw humeur, maar waar je iets aan kan doen. Gezond eten, veel water drinken, af en toe ontspannen, sporten, mediteren, boeken lezen… dit zijn allemaal positieve kleine rituelen waaraan je zelf kan werken en waardoor je weet dat je je beter zal voelen. Soms hebben we de positieve rituelen iets vaker of uitgebreider nodig dan op andere momenten. Soms heb je zo’n vreselijke dag gehad, dat je ’s avonds kiest voor zelfliefde en een lekker warm badje neemt. Of gewoon in de zetel ploft en Netflix kijkt. De boog kan niet altijd gespannen staan. Je kan invloed uitoefenen op je houding, je acties, je ideeën, je woorden, je gedrag… dit zijn dingen waar je bewust voor kan kiezen.

Wat je NIET kan kiezen zijn de zaken die buiten jouw ‘circle of control’ liggen. Dat zijn dingen die dus wel een invloed hebben op je humeur, maar waar je helemaal NIETS aan kan doen! Dat zijn de acties van anderen (de relatiebreuk in dit geval), de ideeën van anderen, hoe anderen jou zien, het weer, het openbaar vervoer, het nieuws, natuurrampen… Deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je je niet goed voelt, maar je kan er eigenlijk helemaal niets aan veranderen.

Dat klinkt hard, maar het is nu eenmaal zo. En hoe sneller je beseft dat je deze breuk niet kan controleren, hoe sneller je zal helen. Deze breuk is niet het einde, maar de vonk die jouw transformatie zal starten. Zonder deze traumatische breuk zou je je misschien wel nooit hebben afgevraagd of het pad dat je bewandelt wel het juiste pad voor jou is.

Soms is een breuk precies wat we nodig hebben om ons leven een nieuwe richting te geven.